Stresle Başa Çıkma Belirtileri, Türleri ve Yolları
Hayatınızın tek anından yararlanın ve onunla meşgul olun, geçmiş için endişelenmeyin veya gelecekten korkmayın.
-Mevlana
Vücudun çeşitli iç ve dış uyaranlara karşı otomatik tepkisi olan gerilimi, günlük yaşamda karşılaşılan olaylar ve insan ilişkilerindeki baskı sonucunda hissedilen acı veya gerginlik hali olarak tanımlayabiliriz. Gerginlik, insanların başa çıkamayacakları veya kendilerini zorlayacak durumlarla karşılaştıklarında kendilerini korumak için verdikleri otomatik tepkilerdir. Gerginliğin ana kaynağı hayatın aksilikleri ve sıkıntılarıdır. Sorunun ortaya çıkmasını engelleyemediğinizde veya soruna bir çözüm bulamadığınızda sıklıkla gerginlik yaşarsınız.
Sınırlarınızı zorlayan ve yapamayacağınızı düşünen her şey gerilim yaratır. Gerginlik, sürekli olumsuz düşünmek, yersiz sıkıntılar hissetmek gibi nedenlerle kendi kendinize ürettiğiniz bir sonuç da olabilir. Çekme dayanımınızı etkileyen birkaç faktör vardır. Örneğin, olumlu ve umutlu bireyler gerginlik konusunda daha kararlıdır. Zorluklarla başa çıkma becerinize güveniyorsanız gerilime karşı daha güçlü olursunuz ama her şeyin kontrolünüzden çıktığını hissederseniz gerilimden kaçamazsınız.
Stres durumunda fizyolojik ve zihinsel stabilite bozulur. Kişi dengeyi korumak için fizyolojik ve ruhsal değişimler yaşar. Gerginlikle ilgili semptomlar dört kümeye ayrılabilir: fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal:
İyi Gerilim ve Kötü Stres
Günümüzde pek çok insan farkında olmadan ağır bir gerilim yükü yaşıyor. İyi ya da kötü, hayatımızdaki zihinsel değişimler stresli durumlardır. Günlük rutinimizde bir değişikliğe neden olan herhangi bir rastgele şey streslidir. Çağdaş toplumun hastalığı olarak adlandırılan gerilim aslında günlük hayatın bir modülüdür. Çevremizdeki uyaranlar karşısında bize daha iyi hareket etme ve seçimler yapma fırsatı verir. Kişinin çevresinden gelen etkilere tepki verme gücünden yoksun kalması anlamına gelen “sıfır stres” ölümdür ve yaşamla bağdaşmaz. Tersine, “aşırı stres” de ölümcül olabilir, kişinin çok fazla efor sarf etmesine ve bitkin düşmesine neden olabilir.
Endişe, kaygı, huzursuzluk gibi insanı zayıf düşüren, yoran, motive eden, harekete geçiren ama buna yol açmayan gerilim “iyi stres”tir. Ağır zihinsel uyarım nedeniyle yorucu olan “kötü stres”, yaşlanmaya neden olur ve yaşam süresini kısaltır. Korkunç gerilim, bağışıklık tepkilerini de olumsuz etkiler. Yaratıcılığa, üretmeye, umuda, memnuniyet çağrışımlarına, sevgiye, yardımlaşmaya, şefkate, işbirliğine ve uzlaşmaya yol açan gerilimler ise yaşamı uzatır ve bağışıklık tepkisini güçlendirir.
Stresi kontrol etmenin yolları