Haber

İzmir’de 1 Mayıs: ‘Her yer Taksim, her yer direniş’

İZMİR – İzmir’de bulunan siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenledi.

Cumhuriyet Meydanı, Fuar Basmane Kapısı ve Alsancak Limanı’nda bir araya gelen emekçiler, üç koldan Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan” yazılı pankartlar taşınan yürüyüşte, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Söz, yetki, karar çalışanlara”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve Türkçe ve Kürtçe “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı.

CHP VE DEM PARTİLİ YÖNETİCİLER İLE MİLLETVEKİLLERİ DE ALANDA

Yürüyüş kollarının alana ulaşmasının ardından miting programı başladı. On binlerce emekçiyle mitinge CHP Sözcüsü Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile ilçe belediye başkanları da katıldı. Yine DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Burcugül Çubuk ile DEM Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayları Türkan Aslan Ağaç ve Akın Birdal da miting alanındaydı.

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamının yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulan mitingde, tertip komitesi tarafından hazırlanan metni Türk İş Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak okudu. Çakmak, “Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü; gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı; hak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı itirazlarımızı cumhuriyetin ikinci yüzyılında buradan, yani 1 Mayıs meydanlarından başlatıyoruz” dedi.

‘EŞİTLİK DEMOKRASİ VE ADALET İÇİN MÜCADELE’

Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşırken, daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükseldiğini asgari ücret artışlarının enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybettiğini söyleyen Çakmak, kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarda taciz, şiddet ve mobbingin her geçen gün arttığını dile getirdi. 1 Mayıs’ın da anayasada tanımlanan demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin işler hale gelmesi için; eşitlik, demokrasi ve adalet için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Çakmak, emekçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

– Emeğin sömürülmediği,
– Sendikal hak ve özgürlüklerin engellenmediği,
– Grev hakkının yasaklanmadığı,
– Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu,
– KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği,
– Ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halkımıza ve emekçilere kesilmediği,
– Emperyalist güçlerin yarattığı savaşların hiç olmadığı,
– Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, barış ve kardeşliğin hakim olduğu
– Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,
– Çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin olmadığı
– Düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak sayılmadığı,
– Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan,
– Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz.

Miting, Moğollar’ın sahne almasıyla devam edecek.

(HABER MERKEZİ)

haber-dicle.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu